Geschiedenis van de Nederlandse vlag

nederlandse vlag

De Nederlands taal cursus Rotterdam werd voor het eerst voorgesteld door Willem Janszoon in het jaar 1590, totdat werd besloten hem te stileren. Misschien heeft u al eens een soortgelijke vlag gezien, het was de vlag die George Washington gebruikte tijdens de beginperiode van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De legende gaat dat toen de vlaggenmaker aan de commandant vroeg of er een ster op de vlag stond, deze antwoordde dat er geen ster was en dat hij er ook geen kon tekenen.

In datzelfde jaar drongen de Duitsers erop aan dat de vlag ook in de winter zou worden gebruikt, omdat de mensen iets nodig hadden om het gebrek aan sterrenkracht tegen te gaan. De vlag werd voorgesteld met een overwinningskruis in plaats van de ster, maar toen het tijd was om de vlag naar de staten te brengen was dat niet voldoende om de goedkeuring te krijgen. De toevoeging van de lauwer van de overwinnaar werd als de oplossing gezien. In het jaar 1775 werd besloten dat de vlag blauw moest worden, de kleur van de Britse lucht, en werden de sterren toegevoegd.

Vanaf dat moment werd de vlag door de Verenigde Oost-Indische Compagnie gebruikt als handelsmerk. Volgens de legende vertegenwoordigde het blauw de vrede en stonden de sterren voor de kracht van de keizer. Nadat de vlag door het leger was gebruikt, werd hij echter teruggebracht tot het standaardblauw met een wit kruis in het kanton. In het jaar 1815 werd de vlag door het leger in Spanje gebruikt tijdens de slag aan de kust van Cádiz. Het kruis werd verwijderd en op zijn plaats gezet.

In 1818 werd de vlag gebruikt in de Britse marine en werd voor het eerst boven de stad York gevlogen. Het kruis werd door de burgers van York opgehangen om hun trouw te betuigen aan de koning, die hun had bevolen de vlag te laten wapperen. De legende wil dat het blauw de hemel voorstelde omdat wolken vaak de zon verduisteren. Het witte kruis was een symbool van vrede omdat het uit twee blauwe velden bestond.

Hoewel de stad York aan de rivier de Theems ligt, is de naam van de vlag afgeleid van de stad York, die aan de Humber en aangrenzende eilanden ligt. Eén eiland buiten de stad wordt York bay genoemd. Tot de beroemde inwoners van York behoren de romanschrijver Henry James en de kunstenaar William Morris. De naam van de romanschrijver is een bijnaam die “jongen van nature” of “liefhebber van jongens” betekent. De naam van William Morris is afgeleid van die van zijn vader, William Morris, die kunstenaar en schrijver was.

Randall Stone, een officier van de Amerikaanse marine, adopteerde de vlag toen deze door het watervliegtuig van de marine werd gemaakt. Hij gaf het de naam “Virtuous Cross”, en het werd in 1868 tijdens de presidentsverkiezingen boven het Witte Huis gevlogen. De vlag werd opnieuw gevlagd tijdens de derde termijn van de Burgeroorlog.

Na de Burgeroorlog begon men de vlag uit te beelden vóór de veldslagen. Hij werd gezien als een symbool van kracht, moed en vrijheid. Hij verscheen ook in goud, zilver en rood. In 1870 werd de vlag van linnen gemaakt om beter bestand te zijn tegen zout water en hij werd opnieuw gehesen tijdens de slag om de Little Bighorn. Bergmannen en Indianen droegen de vlag op hun hoofd, en hij werd ook in liederen genoemd.

 

You Might Also Like

Leave a Reply